עצי נוי - בחודשים אלו, כאשר מזג האויר סוער והרוחות עזות, הטיפול יהיה בהיבט בטיחותי. יש לבחון את העץ ולוודא שאין בו סימני ריקבון, ענפים סדוקים, שבורים, פגומים ו/או שמוטים מכובד משקלם. ענפים העשויים לפגוע בחוטי מתח/חשמל - להודיע לחברת החשמל על המפגע!
עלי שלכת - לוודא שעלי שלכת אינם חוסמים/סותמים פתחי ניקוז ומרזבים. גיזום עצים: עצי נוי ירוקי עד ונשירים מותנים - אין צורך לגזום בחורף, למעט אם ישנה בעיה בטיחותית כמצויין לעיל. עצי נוי נשירים - בחודשים אלו ענפי העצים חשופים מעלווה. זו הזדמנות לראות את מבנה העץ ופיצול ענפיו, להסיר ענפים יבשים, שבורים, פגועים ומסוכנים וכן לדלל ענפים להחדרת אור. עצי פרי - גם כאן יש לגזום ענפים יבשים ופגועים ולדלל ענפים להחדרת אור. אין להפריז בגיזום, שמא כמות הפרי תקטן. בגיזום עצים מומלץ מאוד להיוועץ בגוזם מומחה, שיטפל בעץ בין אם באמצעות גיזום, תמיכה או קשירה.
הגנה מפני קרה:
באזורים המועדים לקרה, לא מומלץ לשתול צמחים רגישים בחודשים אלו. אם יש בגינה עצים הידועים כרגישים לקרה, מומלץ לנקוט בצעדי המניעה / ההגנה הבאים:
1. עטיפת הגזע בקרטון גלילי.
2. זרימת אויר - בעת קרה האויר הקר זורם מטה קרוב לקרקע. יש לוודא שאין מחסום כגון שיחים, המונעים מהאויר הקר לזרום הלאה והחוצה.
3. מומלץ לא לגזום עצים הרגישים לקרה.
חשוב!
בכל סוגי העצים:
1. יש לגזום בהיקף העץ ולהסיר זיזים מבסיס הגזע.
2. יש להימנע מגיזום/דילול ענפי השלד.
3. עצים שצריכים לפרוח בחורף וטרם פרחו, יש לגזום רק לאחר הפריחה.
4. ישנם עצים נשירים הרגישים לקור ויש להמתין לאביב לגיזומם. מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע לגבי רגישות העץ לגיזום בחורף.
השקייה - אם אתם משתמשים במערכת השקייה ממוחשבת, אז עדכנו/הפחיתו את תדירות וכמויות המים. השקיית יתר (גשם + מערכת השקייה), יכולים להוביל לרקבון בשורשי הצמחים ובהמשך למותם. יחד עם זאת, חשוב להיות עם אצבע על הדופק ובקרקע. מספר ימי-גשם, שבעקבותיהם שבוע-שבועיים שטופי שמש חורפית, אינם סיבה לא להשקות את הגינה.
שיהיה בהצלחה בתקווה לגשמי ברכה!
מיכל
משתלת בוטני - משתלת עצי נוי
www.botanimg.com